Gastronomiczne trendy 2018

with Brak komentarzy

Zobacz jakie trendy i wyzwania w branży gastronomicznej przewidywane są na rok 2018. O jakich produktach i daniach usłyszysz? A które z nich wprowadzisz do swojego biznesu?   Eksperci z Instytutu Technologii Żywności w Chicago opracowali już listę trendów kulinarnych na 2018 rok. Wychodzi na to, że w tym roku stawiać będziemy na różnorodność smaków oraz potraw. … Czytaj dalej

Śniadaniownia – pomysł na sukces w gastronomii

with 2 komentarze

Śniadaniownia – nowy pomysł na sukces w gastronomii Chciałbyś otworzyć lokal gastronomiczny? Myślisz o kameralnym bistro z pysznym jedzeniem i aromatyczną kawą? A może śniadaniownia?! Z tego artykułu dowiesz się jakiego wyposażenia potrzebujesz oraz ile to kosztuje.   Nowa moda w gastronomii – śniadanie Na świecie każdego dnia powstają nowe pomysły … Czytaj dalej

Festiwal Najlepszych Restauracji RESTAURANT WEEK

with Brak komentarzy

„Promocja kwitnącej polskiej sceny restauracyjnej” 20-31 października 2017 Jeśli jeszcze nie słyszeliście o polskim festiwalu restauracyjnym Restaurant Week koniecznie przeczytajcie ten artykuł. Być może już wiecie o tej inicjatywie kulinarnej, ale zastanawiacie się czy warto brać w niej udział – zapraszam do lektury. Restaurant Week to doskonała okazja na promocję restauracji, … Czytaj dalej

Schładzarko-zamrażarki szokowe – 10 powodów by w nie zainwestować

with Brak komentarzy

TO WAS „ZSZOKUJE” – 10 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO ZAINWESTOWAĆ W SCHŁADZARKO-ZAMRAŻARKI SZOKOWE Drogi Restauratorze, Menagerze, Szefie Kuchni! Wyobraź sobie świat idealny, w którym dokładnie wiesz ilu gości zawita w Twoim lokalu. Wiesz jakie potrawy zostaną zamówione z karty dlatego w kuchni panuje błogi spokój. Wszystkie niezbędne produkty … Czytaj dalej

Sous vide – poznaj metodę gotowania potraw w próżni

with Brak komentarzy

Sous vide, czyli gotowanie w niskich temperaturach Potrawy przygotowane metodą sous vide są wykwintne, charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i jakością. Czym różni się ten sposób przygotowywania potraw od tradycyjnych metod? żywność zamykamy szczelnie w woreczku próżniowym umieszczamy w kąpieli wodnej ustalamy precyzyjną, kontrolowaną temperaturę niższą … Czytaj dalej

Korzyści stosowania uzdatnionej wody w gastronomii

with Brak komentarzy

Zmiękczacze do wody to najlepsze rozwiązanie Sukces lokalu gastronomicznego to składowa wielu elementów. Przed restauratorami rozwija się lista rzeczy „do zrobienia, do kupienia” długa jak rolka papieru toaletowego. Niestety często uzdatnianie wody nie jest priorytetem na tej liście. A szkoda, bo poprawa jakości wody przynosi wiele korzyści i oszczędności każdemu … Czytaj dalej

Słoiki, słoiczki, flaszki – najnowszy trend w gastronomii

with Brak komentarzy

Oryginalne naczynia szklane. Słońce świeci coraz mocniej, temperatura coraz wyższa a to oznacza, że właśnie nadszedł długo wyczekiwany przez klientów i restauratorów czas. Czas na wystawienie ogródków restauracyjnych oraz modyfikację karty dań na okres wiosny i lata. Menu wypełniają lekkie sałatki z sezonowych produktów, aromatyczne zupy-kremy, potrawy ze świeżych warzyw i owoców, … Czytaj dalej

Środki czystości do lokali gastronomicznych

with Brak komentarzy

Wybór środków chemicznych do gastronomii. Niezależnie od prowadzonego typu placówki gastronomicznej priorytetową kwestią jest utrzymanie wysokiego standardu czystości. Obróbka produktów spożywczych, krojenie, szatkowanie, mieszanie i procesy typu smażenie lub gotowanie siłą rzeczy muszą generować zanieczyszczenia. Nieprawidłowa higiena może doprowadzić do rozwoju mikroorganizmów, zatrucie którymi … Czytaj dalej

Ile kosztuje otworzenie kawiarni?

with Brak komentarzy

Kawiarnia – ile to kosztuje? Polacy coraz chętniej odwiedzają kawiarnie. Moda na picie kawy na mieście przyszła do nas z Zachodu kilka lat temu. W centrach dużych miast kafejki wyrastają jak grzyby po deszczu, zwłaszcza te sieciowe. Obok nich powstają również mniejsze, często rodzinne lokale. Warto wykorzystać … Czytaj dalej

Pakowarki próżniowe – jaką wybrać?

with Brak komentarzy

Komorowa czy listwowa? Coraz częściej w kuchniach pojawiają się pakowarki próżniowe (często nazywane pakowaczkami). Zapakowane próżniowo produkty spożywcze (mięso, ryby, nabiał czy dania gotowe) mogą być przechowywane znacznie dłużej, zachowując świeżość, aromat oraz właściwą wilgotność. Jak to działa? Urządzenie odsysa powietrze z wnętrza opakowania foliowego i tworzy … Czytaj dalej

Witamy na nowej stronie

with Brak komentarzy

Już jakiś czas temu postanowiliśmy odświeżyć wygląd naszej firmowej strony i szukaliśmy rozwiązań, które pozwolą na jeszcze lepszą prezentację naszych działań i dogodniejszy kontakt z Państwem. Pragniemy bowiem nie tylko dostarczać fachową wiedzę i podpowiadać jakie rozwiązania są optymalne do danej sytuacji, ale też przestrzegać przed niepotrzebnymi inwestycjami w wykończenie lokali, … Czytaj dalej