Festiwal Najlepszych Restauracji RESTAURANT WEEK

with Brak komentarzy

„Promocja kwitnącej polskiej sceny restauracyjnej” 20-31 października 2017

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o polskim festiwalu restauracyjnym Restaurant Week koniecznie przeczytajcie ten artykuł. Być może już wiecie o tej inicjatywie kulinarnej, ale zastanawiacie się czy warto brać w niej udział – zapraszam do lektury. Restaurant Week to doskonała okazja na promocję restauracji, pokazanie talentu szefów kuchni oraz zdobycie nowych gości.

Początki Restaurant Week to rok 2014. Od tego czasu Festiwal zgromadził swoich wiernych fanów, którzy co roku czekają na aż dwie okazje do świętowania – wiosną i jesienią. Restauratorzy pomimo trudnego wyzwania, jakim jest przygotowanie na ten czas autorskich popisowych dań, zabiegają o udział w imprezie. Festiwalowi Restaurant Week towarzyszy seria wydarzeń, takich jak spektakle, debaty, pokazy i warsztaty. Jedyna taka okazja by poznać jedzenie i branżę gastronomiczną od drugiej strony!

Jesienną edycję 2017 zaplanowano na 20-31 października.  W tych dniach w Restaurant Week udział biorą restauracje z 13 polskich miast/obszarów (Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lublin, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów, Słupsk i Ustka, Warmia i Mazury). Każde z nich prezentuje unikatową kulturę restauracyjną, charakterystyczną dla danego regionu. Uczestnicy to zarówno dobrze znane, popularne restauracje, jak i te mniejsze, warte odkrycia. Przed restauratorami i szefami kuchni otwiera się doskonała okazja by zabłysnąć w kulinarnym świecie i zyskać uznanie w branży. Z pewnością wszystkie przygotowywane potrawy są autorskie, a restauracje mogą pochwalić się wysokim poziomem obsługi gości.

Restaurant Week – idea i zasady

Na stronie internetowej organizatorów czytamy „Misją Festiwalu Najlepszych Restauracji Restaurant Week jest promocja kwitnącej polskiej sceny restauracyjnej poprzez regularne zbliżanie Gości i Restauracji.”  Co to oznacza?

Restauracje, które zgłosiły swój udział w Restaurant Week, specjalnie na ten czas przygotowują wyjątkowe menu – składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru. Szefowie kuchni prezentują umiejętności i pasję kulinarną, a jednocześnie unikalność swojej restauracji. Powstają popisowe menu restauracyjne na najwyższym poziomie kulinarnym. Goście natomiast po dokonaniu rejestracji online mogą skosztować efektów tych starań za umówioną kwotę, w tym roku wynosi ona 49 zł.

Wszystkie informacje dotyczące uczestnictwa, zarówno dla restauracji, jak i gości znajdziecie na przygotowanym przez organizatorów serwisie www: Restaurantweek oraz na portalu społecznościowym Facebook.

Restaurant Week Białystok

Białystok jest jednym z 13 ośrodków miejskich, które biorą udział w Festiwalu Najlepszych Restauracji Restaurant Week i nie jest to debiut naszego miasta. O krótką wypowiedź poprosiłam osobę odpowiedzialną za organizację białostockiego wydarzenia – Aleksandrę Hruszkę – city menagera Restaurant Week Białystok.

Białystok dołączył do Restaurant Week dokładnie rok temu, więc ma za sobą już dwie edycje jesienną i wiosenną. W pierwszym naszym Festiwalu w 2016 roku uczestniczyło 10 restauracji, w następnym już 18, a w najbliższym wydarzeniu mamy 21 uczestników. Cieszę się z ogromnego zainteresowania białostockich restauratorów, jednak to nie o ilość chodzi. Ideą Festiwalu jest prezentacja restauracji, które mogą się pochwalić naprawdę wysokim poziomem serwisu i kulinariów. Restauracji, które potrafią zainteresować gości swoim menu. To trudne zadanie, ale jest o co się strać. Już kilka dni po uruchomieniu rejestracji online mamy ponad 1000 zarezerwowanych miejsc. I każdego dnia ta liczba rośnie.  

Co powinien zrobić restaurator, który chce wziąć udział w wiosennej edycji Restaurant Week 2018? Na początek wypełnić formularz, który znajduje się  na stronie internetowej organizatorów. Oczywiście moją rolą jest również wsparcie dla restauratorów i szefów kuchni przy tym prestiżowym wydarzeniu, dlatego dla osób, które chciałyby poznać więcej szczegółów, bądź wolą porozmawiać osobiście zapraszam do kontaktu.” 

Restaurant Week Białystok

Uczestnicy Restaurant Week Białystok

Uczestnicy jesiennej edycji Restaurant Week Białystok to:

Prowincja, Lipowy Most, Na Serio, Spółdzielnia Bar&Kafe, Trattoria Gallo Nero, Wariatka, Bistro Dobra Zmiana, Browar Stary Rynek, Forma, Horyzont, Inna Bajka Resto Bar, Kawelin, Lipowa 12, Mandarino Pizza&Pasta&Vino, Oliwia, Panteon Tawerna Grecka, Pawilon Towarzyski, Receptura, TANOSHII Japanese Restaurant & Shusi Bar, Tokaj, Zamek w Tykocinie

Na chwilę rozmowy dał się namówić Michał Arciszewski właściciel i szef kuchni restauracji „Prowincja” w Supraślu. Zdradził mi dlaczego bierze udział w tym wydarzeniu już po raz drugi, czym kierował się przy komponowaniu tegorocznego menu i czy poleca uczestnictwo w Festiwalu.

„To jest już druga edycja Restaurant Week, w której Prowincja bierze udział. Pierwsza obfitowała w mnóstwo niepowtarzalnych emocji, wspaniałych kulinarnych doznań, dlatego oczywiste było dla nas uczestnictwo w następnych wydarzeniach. Poprzednia edycja zaowocowała wprowadzeniem na stale do naszej karty bezy z rokitnikiem, w której goście się wprost zakochali.

Jak będzie przy tej edycji? Układając propozycje do tegorocznego menu inspirowałem się jesienią. Chciałem przemycić smaki jesieni, takie jak grzyby i kasztany. Na pewno jest to bardziej rozgrzewające menu.

Zdecydowanie polecam udział w Restaurant Week.  Jest to niepowtarzalna okazja do spotkań z gośćmi, którzy wcześniej nie mieli okazji poznać naszej restauracji, a często po kolacji w ramach Restaurant Week wracają do nas. Poza tym jest to wyzwanie dla szefa kuchni by przygotować ciekawą propozycję menu. Kartę dań, która będzie kusiła i zachęcała do spróbowania.”

Menu Festiwalowe Nr 1 „Prowincja”, Supraśl, ul. Piłsudskiego 11

Przystawka

Śledź marynowany na salsie grzybowo-jałowcowej, chleb razowy, zioła

Danie główne

Boczek z dzika na pieczonym ziemniaku, ragout grzybowe, pieczony por, sos porto

Deser

Jabłko w karmelu z kasztanami i solonym ciastkiem

Menu Festiwalowe Nr 2 „Prowincja”, Supraśl, ul. Piłsudskiego 11

Przystawka

Carpaccio z pieczarek, oliwa truflowa, szczawik zajęczy, puree grzybowe

Danie główne

Gołąbek z kaszy jaglanej na kaszy z kalafiora z sosem kokosowym z kuminem, chilli, imbirem i kardamonem

Deser

Koktajl gryczany z kaszą prażoną

Oto jak wygląda Restauracja Prowincja w Supraślu:

Restauracja Prowincja w Supraślu

 

Restaurant Week Goście

Jeśli w tym roku nie zgłosiliście swojego udziału, warto podejrzeć jak do Restaurant Week przygotowali się inni restauratorzy, a przy okazji spędzić czas z najbliższymi przy wspólnym wyjątkowym posiłku. Poniżej krótka instrukcja jak wziąć udział w Restaurant Week jako Gość.

Aby zarezerwować stolik wystarczy wejść na stronę internetową Restaurantweek i zarejestrować się. Po rejestracji można wybierać pośród wymarzonych restauracji. Ustalić miejsce, dzień i godzinę, liczbę osób i trzydaniowe menu (np. wybrać wersję wege). Po dokonaniu płatności rezerwację otrzymujecie e-mailem. Można ją wydrukować, bądź okazać na dowolnym ekranie (np. smartphone’a).

Trzeba pamiętać, aby przyjść punktualnie. Czas na spożycie posiłku to 90 minut od godziny rezerwacji. Po tym czasie kolejni goście będą już czekać na wymarzone trzydaniowe doświadczenie restauracyjne.

W imieniu najlepszych Restauracji zapraszam na jesienny Festiwal Restaurant Week.


Ula ŚliżewskaNazywam się Urszula Śliżewska. W firmie MASA Wyposażenie Gastronomii i Masarni zajmuję stanowisko specjalisty ds. e-marketingu. Jestem wielką miłośniczką social mediów i rozwoju osobistego. Moim celem jest dostarczanie wartościowych treści osobom pracującym w branży gastronomicznej. Dlatego stworzyłam i prowadzę blog branżowy firmy MASA Wyposażenie Gastronomii i Masarni. Wszystkie osoby zainteresowane propagowaniem tematyki wyposażenia gastronomii zapraszam do kontaktu. Znajdziecie mnie tutaj: KONTAKT