Kawiarnia – ile to kosztuje?
Polacy coraz chętniej odwiedzają kawiarnie. Moda na picie kawy na mieście przyszła do nas z Zachodu kilka lat temu. W centrach dużych miast kafejki wyrastają jak grzyby po deszczu, zwłaszcza te sieciowe. Obok nich powstają również mniejsze, często rodzinne lokale. Warto wykorzystać ten moment i stworzyć własną kawiarnię. Pierwszy krok to opracowanie dokładnego biznesplanu.
Korzystając z wiedzy eksperta gastronomicznego – firmy Stalgast przedstawiamy przykładowe wyliczenia zarówno dla małej kawiarni (40 m²), jak i tej o większej powierzchni (około 100 m²).
Jak założyć kawiarnię?
Na początek kilka informacji na temat kawiarnianego biznesu i wymagań jakie należy spełnić otwierając tego typu lokal:
- niewielkie wymagania powierzchniowe – zaprojektowanie lokalu (zaplecze z salą) możliwe jest już od ok. 40m²;
- Sprzedaż gotowego asortymentu (ciasta, lody itp.), produkcja napojów gorących i zimnych;
- Wymagana toaleta oraz szatnia dla personelu;
- W przypadku lokalu o liczbie miejsc konsumenckich ≥ 10 i/lub serwującego napoje alkoholowe wymagana toaleta dla konsumentów;
- W przypadku serwowania asortymentu na talerzykach deserowych oraz w filiżankach wielorazowego użytku, możliwa lokalizacja zmywarki w ladzie baru ekspedycyjnego bądź w wydzielonej kubaturowo, zmywalni naczyń stołowych;
- Wymagana wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna oraz ewentualnie odciąg miejscowy nad większymi źródłami ciepła;
- W pomieszczeniach pracy stałej (praca trwająca powyżej 4 godzin) konieczny dostęp światła naturalnego oraz odpowiednia wysokość pomieszczeń;
- Lokalizacja pomieszczeń pracy stałej na poziomie lub powyżej poziomu gruntu;
- Niespełnienie któregokolwiek wymogu (pkt. 7 i 8) skutkuje obowiązkiem wystąpienia o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Projekt lokalu i wycena wyposażenia kawiarni
Kawiarnia – lokal 40 m²:
Przykładowy projekt kawiarni o powierzchni 40m² (*.pdf)
Przykładowe wyposażenie kawiarni wraz z wyceną (*.pdf)
Przykładowe akcesoria i sprzęt kuchenny do kawiarni wraz z wyceną (*.pdf)
Kawiarnia – lokal 100 m²:
Przykładowy projekt kawiarni o powierzchni 100m² (*.pdf)
Przykładowe wyposażenie kawiarni wraz z wyceną (*.pdf)
Przykładowe akcesoria i sprzęt kuchenny do kawiarni wraz z wyceną (*.pdf)
Cena nie obejmuje zaangażowania i pasji, które są bezcenne 🙂 Jeśli marzysz o własnej kawiarni zapraszamy do kontaktu.