Ile kosztuje otworzenie kawiarni?

with Brak komentarzy
Kawiarnia – ile to kosztuje?

Polacy coraz chętniej odwiedzają kawiarnie. Moda na picie kawy na mieście przyszła do nas z Zachodu kilka lat temu. W centrach dużych miast kafejki wyrastają jak grzyby po deszczu, zwłaszcza te sieciowe. Obok nich powstają również mniejsze, często rodzinne lokale. Warto wykorzystać ten moment i stworzyć własną kawiarnię. Pierwszy krok to opracowanie dokładnego biznesplanu.

Korzystając z wiedzy eksperta gastronomicznego – firmy Stalgast przedstawiamy przykładowe wyliczenia zarówno dla małej kawiarni (40 m²), jak i tej o większej powierzchni (około 100 m²).

Kawa i croissant we własnej kawiarni

Jak założyć kawiarnię?

Na początek kilka informacji na temat kawiarnianego biznesu i wymagań jakie należy spełnić otwierając tego typu lokal:

  1. niewielkie wymagania powierzchniowe – zaprojektowanie lokalu (zaplecze z salą) możliwe jest już od ok. 40m²;
  2. Sprzedaż gotowego asortymentu (ciasta, lody itp.), produkcja napojów gorących i zimnych;
  3. Wymagana toaleta oraz szatnia dla personelu;
  4. W przypadku lokalu o liczbie miejsc konsumenckich ≥ 10 i/lub serwującego napoje alkoholowe wymagana toaleta dla konsumentów;
  5. W przypadku serwowania asortymentu na talerzykach deserowych oraz w filiżankach wielorazowego użytku, możliwa lokalizacja zmywarki w ladzie baru ekspedycyjnego bądź w wydzielonej kubaturowo, zmywalni naczyń stołowych;
  6. Wymagana wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna oraz ewentualnie odciąg miejscowy nad większymi źródłami ciepła;
  7. W pomieszczeniach pracy stałej (praca trwająca powyżej 4 godzin) konieczny dostęp światła naturalnego oraz odpowiednia wysokość pomieszczeń;
  8. Lokalizacja pomieszczeń pracy stałej na poziomie lub powyżej poziomu gruntu;
  9. Niespełnienie któregokolwiek wymogu (pkt. 7 i 8) skutkuje obowiązkiem wystąpienia o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.
Projekt lokalu i wycena wyposażenia kawiarni
Kawiarnia – lokal 40 m²:

Przykładowy projekt kawiarni o powierzchni 40m² (*.pdf)

Przykładowe wyposażenie kawiarni wraz z wyceną (*.pdf)

Przykładowe akcesoria i sprzęt kuchenny do kawiarni wraz z wyceną (*.pdf)

Kawiarnia – lokal 100 m²:

Przykładowy projekt kawiarni o powierzchni 100m² (*.pdf)

Przykładowe wyposażenie kawiarni wraz z wyceną (*.pdf)

Przykładowe akcesoria i sprzęt kuchenny do kawiarni wraz z wyceną (*.pdf)

 

Cena nie obejmuje zaangażowania i pasji, które są bezcenne 🙂 Jeśli marzysz o własnej kawiarni zapraszamy do kontaktu.

Kontakt

Mrożona kawa na kawiarnianym stoliku