Pakowarki próżniowe – jaką wybrać?

with Brak komentarzy
Komorowa czy listwowa?

Coraz częściej w kuchniach pojawiają się pakowarki próżniowe (często nazywane pakowaczkami). Zapakowane próżniowo produkty spożywcze (mięso, ryby, nabiał czy dania gotowe) mogą być przechowywane znacznie dłużej, zachowując świeżość, aromat oraz właściwą wilgotność.

Jak to działa?

Urządzenie odsysa powietrze z wnętrza opakowania foliowego i tworzy jednocześnie szczelny zgrzew zamykający. Uniemożliwia to przedostawanie się do produktu powietrza, wilgoci i innych niekorzystnych czynników, tj. bakterie, grzyby, pleśnie.

Każda pakowarka, niezależnie od konstrukcji, wyposażona jest w pompę i listwę zgrzewającą pokrytą teflonem. Ze względu na zasadę działania, rozróżniamy dwa rodzaje pakowarek: komorowe i listwowe (bezkomorowe).

Bezpieczne przechowywanie żywności

Pakowarka komorowa – w jej wnętrzu umieszcza się worek razem z produktem. Odessanie powietrza następuje przez wytworzenie próżni we wnętrzu całej komory urządzenia i następnie zgrzanie folii. Komora zazwyczaj otwiera się samoczynnie po zakończeniu całego procesu zgrzewania.

Pakowarki komorowe są popularne ze względu na wygodę użytkowania (szybkość, powtarzalność pracy, możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest szczególnie istotne przy pakowaniu kruchych lub delikatnych produktów) oraz możliwość stosowania worków z folii gładkich, oferowanych w większym wyborze i atrakcyjnej cenie.

Pakowarki komorowe różnią się wielkością komory, długością i ilością listew zgrzewających, wydajnością pompy próżniowej, poziomem zaawansowania funkcji sterowania. Najpopularniejsze pakowarki komorowe wyposażone są w pompę próżniową o wydajności od 4 do 40m3/h, modele o większej mocy są dedykowane do zakładów produkcji i przetwórstwa spożywczego.

Dodatkowo pakowarki komorowe mogą posiadać funkcję wypełniania opakowania gazem. Dzięki temu można uzyskać wewnątrz opakowania środowisko o preferowanych właściwościach. Przed zgrzaniem opakowania na listwie, następuje jego napełnienie gazem o określonych właściwościach.

Polecamy: Pakowarka próżniowa komorowa VBN-4 RM Gastro

Pakowarka próżniowa komorowa RM Gastro vbn 4

Pakowarka listwowa – bezkomorowa używana jest w małej gastronomii, do zastosowań domowych lub pakowania niewielkich ilości produktów o różnych rozmiarach. W odróżnieniu od pakowarek komorowych worek z pakowanym produktem znajduje się na zewnątrz a we wnętrzu pakowarki, na listwie zgrzewającej, umieszcza się jedynie koniec worka i dociska pokrywą.

Konstrukcja pakowarek listowych wymaga stosowania worków moletowanych, czyli posiadających tłoczoną strukturę. Alternatywą dla worków moletowanych jest folia moletowana w rolce, pozwalająca na elastyczne dobieranie rozmiaru w zależności od wielkości produktu, co jest przydatne zwłaszcza przy produktach o podłużnym kształcie i niskiej powtarzalności rozmiaru (np. ryby).

Pakowarki listwowe w porównaniu do komorowych cechuje lepsza mobilność, niższa cena zakupu, łatwość pakowania produktów o nietypowych rozmiarach, ale również niższa wydajność i wyższe koszty eksploatacji (droższe opakowania).

Polecana przez nas: Pakowarka próżniowa listwowa MINI Soda Pluss

Pakowarka próżniowa listwowa MINI Soda Pluss

Na co zwrócić uwagę przy zakupie pakowarki?

Przy zakupie pakowarki warto dokładnie określić potrzeby i dobrać urządzenie o parametrach adekwatnych do przeznaczenia. Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim:

– ilość produktów przeznaczonych do pakowania (dziennie)

– rodzaj pakowanych produktów

– rozmiar największego produktu

W przypadku zastosowań domowych i w małych sklepach, przy jednorazowym pakowaniu kilku – kilkunastu produktów, wybór pakowarki bezkomorowej będzie wystarczający. Również w przypadku konieczności pakowania produktów o podłużnym kształcie (np. wędzonych ryb), większą swobodę działania zapewni pakowarka bezkomorowa (brak ograniczeń wielkości – możliwość stosowania folii w rękawie).

Jeżeli jest potrzeba pakowania kilkudziesięciu produktów dziennie lub więcej (sklepy, kuchnie, firmy cateringowe, zakłady produkcyjne), pakowarka komorowa wykona tę pracę szybciej i dokładniej, a worki będą znacznie tańsze.

Porównanie pakowarek do żywności

A na zakończenie mała wizualizacja efektów próżniowego pakowania żywności:

 

Żywność zapakowana w pakowarkę komorową

Produkty spożywcze zapakowane w worki gładkie w pakowarce komorowej.

Źródło: www.sprzet-gastronomiczny.pl

Żywność zapakowana w pakowarce listwowej

 

Produkty spożywcze zapakowane w worki moletowane w pakowarce listwowej.

Źródło: www.sprzet-gastronomiczny.pl